Hiidenkirnu-alueen mahdollisuudet esiin Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin eteläpuolella Rautiosaaren kylässä sijaitsee historiallinen luontonähtävyys Sukulanrakan hiidenkirnut. Kallion rinteellä sijaitsee 14 hiidenkirnua, joista kolme on huomattavan suuria ja kuuluvat Suomen suurimpiin hiidenkirnuihin. Sukulanrakan alue on vaikuttava ja näkemisen arvoinen. Alueella sijaitsee Hiidenpolku, joka kulkee läpi jylhän luonnon ja kauniiden maisemien. Käytössä on myös varauskota, jonka kuka tahansa voi vuokrata käyttöönsä.

Hiidenkirnut syntyivät noin 10 000 vuotta sitten sulavan mannerjään reunavyöhykkeessä. Voimakkaiden sulamisvesien virrat kuluttivat kallioon syviä pyöreitä kuiluja. Näitä hiidenkirnuja pääsee ihastelemaan Rovaniemen Sukulanrakalla. Suurin hiidenkirnu Sukulanrakalla sijaitsee kallion juurella ja on osittain rikkonainen, läpimitaltaan 8 metriä sekä syvyydeltään 15 metriä. Kaksi muuta suurta hiidenkirnua sijaitsevat kallion päällä ja syvyydet niissä ovat 9 metriä sekä 10 metriä.

Hiidenkirnujen alueen infra on heikentynyt ja kulkureitit ovat osittain turvattomia. Hiidenkirnut sijaitsevat yksityisen omistamalla maalla ja Rovaniemen kaupunki ei siksi vastaa alueen infrasta ja ylläpidosta. Niinpä Rautiosaaren kyläyhdistys päätti hakea rahoitusta alueen kehittämiseen ja rahoitus myönnettiin.

Peräpohjolan Leader ry:n myöntämällä rahoituksella toteutettiin Sukulanrakan hiidenkirnujen kehittämissuunnitelma -hanke, jossa saatiin aikaan laaja suunnitelma hiidenkirnujen infran korjaamisesta ja alueen kehittämisestä. Suunnitelmassa kartoitettiin muun muassa alueen rakenteiden, opasteiden sekä esteettömyyden nykytila.

–  Hankkeessa kyläläiset osallistuivat suunnitteluun ja työpajoihin osallistujia oli hyvin. Suunnitelma ei ole vielä edennyt toteutukseen, koska hiidenkirnut sijaitsevat yksityisellä maalla ja rahoitusmahdollisuuksia kartoitetaan, kertoo Elli Turtinen-Heikkilä Rautiosaaren kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Sukulanrakan hiidenkirnujen kehittämissuunnitelmassa tutkittiin alueen mahdollisuuksia.  Alue on yksi Suomen tunnetuimmista hiidenkirnualueista ja siihen sisältyy Suomen syvin hiidenkirnu. Lisäksi alue on hyvin saavutettavissa ja luonto on erittäin vaihtelevaa ja monipuolista.

Kehittämissuunnitelmassa oli kolme vaihetta. Ensimmäiseksi suoritettiin nykytilan kartoitus ja kirjattiin tiedot rakenteista ja niiden kunnosta. Toisessa vaiheessa laadittiin esteettömyyskartoitus. Kolmanneksi järjestettiin kaksi työpajatilaisuutta Rautiosaaren kylätalolla. Ensimmäisessä työpajassa ideoitiin alueen kehittämistä fasilitoinnin eli ryhmän työskentelyn tavoitteellisen ohjaamisen avulla ja saatiin 52 kehittämisideaa, jotka vielä luokiteltiin eri luokkiin. Toisessa työpajassa työskenneltiin yhteisen näkemyksen muodostamiseksi siitä miltä alue tulisi näyttämään vuonna 2030.

Kehittämissuunnitelman tuloksena syntyi kolme kehittämisvaihtoehtoa. Niissä on eri laajuudella suunniteltuja toimenpiteitä. Lisäksi tehtiin tarkat suunnitelmat eri kohteiden toimenpiteille.

 

Kuvat: hiidenkirnut.com

© Peräpohjolan Leader ry 2024