Kiikelin merellinen lähimetsä

Kemissä sijaitseva Kiikeli on ollut retkeilijöiden ympärivuotinen lähimetsäkohde jo vuosikymmeniä. Lähimetsän olemassaolo ja hyödynnettävyys haluttiin turvata myös tulevaisuudessa ja sitä päätettiin kehittää. Peräpohjolan Leader ry:n rahoitus mahdollisti Kemin kaupungin hankkeen Kiikeli – merellinen lähimetsä. Hankkeen ansiosta lähimetsää kehitettiin ja mahdollistettiin laajemmat kohderyhmät, kuten vanhukset, liikuntarajoitteiset ja lapsiperheet.

Hankkeen yksi merkittävimmistä investoinneista oli Kiikelin nokalle rakennutettu näköalatorni, jossa on hyödynnetty älytekniikkaa sääaseman, aurinkopaneelien, WiFin ja online kameroiden kautta. Opasteviittoja ja -tauluja sekä suuri määrä linnunpönttöjä tehtiin reitille myös.

Kuva: Emmi Salonen

Hankkeen eteen tehtiin paljon talkootunteja reittien risusavotoissa, näköalatornin ympäristön pusikon raivauksissa sekä 300 linnunpöntön rakentamisessa ja asentamisessa.

Hankkeen myötä syntyi hoidettu ja houkutteleva lähimetsä, joka on ympärivuotisessa käytössä. Kaupungin asukkaat ja matkailijat pääsevät virkistäytymään, oppimaan ja liikkumaan hienoissa puitteissa lähimetsässä. Kemin kilpailukyky asuinpaikkakuntana ja kansainvälisenä matkailukohteena parani huomattavasti. Lähimetsän saavutettavuus on erinomainen, sillä esteettömän reitin lähtöpiste sijaitsee aivan Kemin keskustan läheisyydessä.

–  Arvokas Kiikelin kulttuuri- ja luontokohde lisää Kemin viihtyisyyttä, vaikuttaa asukkaiden harrastusmahdollisuuksiin, toimii oppimisympäristönä sekä houkuttaa viipymään matkailijoita, kuvailee Kemin Elinkeinopäällikkö Hanna Alila alueen merkitystä.

Kuva: Minna Pirnes

Hanke edesauttoi yhteisen esittelykohteen syntymistä, jossa näkyy sekä teollisuuden että paikallisten asukkaiden rinnakkaiselo kestävällä tavalla jo satojen vuosien ajan. Kemin brändi merellisenä luonto- ja kaupunkikohteena kehittyi huomattavasti.

–  Hanke mahdollisti Kiikelin kehittämisen lähivirkistys- ym. alueena monin tavoin sekä laajasti yhteistyön Kemin kaupungissa. Mukana olivat maanomistajien (Metsä Fibre, yksityiset maanomistajat, Kemin kaupunki) lisäksi Kemin kaupungin elinkeinopalvelut, koulutoimi, teknillinen palvelukeskus, tietohallintokeskus sekä laaja kolmas sektori, kertoo Hanna.

Kiikelin kehittämistä on jatkettu Leader-hankkeen jälkeenkin. Yhteistyötä tehdään maanomistajan Metsä Fibren ja Ammattiopisto Lappian kanssa. Esimerkiksi Kiikelissä laiduntaa lapin lehmiä, jotka tulevat Louen ammattiopiston navetasta. Lehmät tekevät maiseman ennallistamistyötä.

 

Otsikon kuva: Emmi Salonen

© Peräpohjolan Leader ry 2025