Rovaniemen kaupungissa tapahtui muutoksia, minkä vuoksi syntyi tarve Kylien Rovaniemi-hankkeelle. Aluelautakunnat lakkautettiin ja kylien kehittämisjaosto perustettiin ja nämä asettivat kylät uudenlaiseen tilanteeseen. Eri toimijoiden välinen keskustelu ja kylien ja kaupungin yhteistyö koettiin myös tarpeelliseksi kehittämiskohteeksi. Kylien elinvoimaisuuteen haluttiin panostaa. Olemassa olevat palvelut haluttiin säilyttää ja lisäksi kylissä kaivattiin uusia asukkaita ja lisää yritystoimintaa sekä työllisyysmahdollisuuksia. Peräpohjolan Leader ry:n rahoittamalla ja Rovaniemen kaupungin toteuttamalla hankkeella vastattiin kylien kehittämistarpeisiin.
Kylätoiminnassa tärkeimpinä voimavaroina Rovaniemellä nähtiin vapaaehtoisten tekijöiden innostus ja luovuus, kyky ja halu uudistaa ja uudistua, tiedot ja taidot sekä osaaminen ja kokemus. Hankkeen perustana olikin näiden voimavarojen kasvattaminen kylissä.
Kyläläisiä ohjattiin löytämään itse uudet mahdollisuudet, tekemisen tavat ja yhteistyömuodot monitasoisessa muutostilanteessa. Hankkeessa toteutettiin teemallisia työpajoja kylissä. Niissä keskusteltiin, ideoitiin ja keksittiin yhdessä ratkaisuja. Työpajojen tuloksena saatiin kehittämistyökaluja ketterien, matalan kynnyksen kehittämiskokeilujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kylien aidot asiat nousivat keskusteluissa esille ja vuorovaikutus kylien kesken vahvistui.
Hankkeessa järjestettiin myös parastamispajoja, joissa kehitettiin yksittäisiä ideoita ja kumppanuusmallia. Parastamispajojen tuotoksena syntyi esimerkiksi Oikaraisen kylässä toteutettu Väriä ja valoa -näyttely. Se oli osa yhteistoimintakokeilua, jossa toteutettiin kaupungin ja kyläläisten yhteistyössä Rovaniemen kulttuuriohjelman mukaisia tekoja.
Hankkeessa nousi esiin tarve yhteisestä paikasta, jossa kylien yrityksiä, tuotteita ja palveluita voisi tuoda esille ja saada niille näkyvyyttä. Sen pohjalta suunniteltiin Rovaniemi kylässä -festivaali. Tapahtumassa oli kyläpajoja, joissa pystyi esimerkiksi testata omia erätaitoja, osallistua tarinankerrontaan sekä kokeilla nahkatöiden ja saunatuoksupussien tekemistä. Tapahtumapaikalla pääsi näkemään ja silittämään kotieläimiä. Tapahtumassa oli myös teatteria, tanssia, runoutta ja musiikkia.
Hankkeen tuloksena syntyi Rovaniemen kumppanuusmalli, joka perustuu jatkuvan kehittämisen periaatteille. Vaikutukset näkyivät positiivisesti asenteissa ja ajattelutavoissa hankkeen aikana sekä kylätoimijoiden yhteistoimintana, kuten esimerkiksi Rovaniemi kylässä -festivaalissa. Hanke vahvisti kylien ja kaupungin välistä kumppanuutta. Rovaniemi vahvistui elinvoimaisena, vireänä ja hyvinvoivana kylien kaupunkina.
Otsikon kuva: Hilma Heikkinen