Laadukkaan lihan lähteillä

Keminmaan Liedakkalan kylässä, keskellä rauhaisaa maalaismaisemaa, sijaitsee Keminmaan Riistajalostus Oy:n lihanjalostamo. Jalostamon omistaa villisikafarmarinakin tunnettu Kimmo Kanto.
– Minulla on metsästys niin sanotusti verissä, kun olen 15-vuotiaasta lähtien metsällä käynyt.

Kimmo myöntää myös pitävänsä ruuanlaitosta, joten erilaisten lihajalosteiden valmistamisen voi siis hänen kohdallaan nähdä loogisena jatkumona.
– Kyllä minulla on visio, että saan tuottaa eettistä tarkastelua kestävää lihaa lähiruoaksi erilaisten jalosteiden muodossa, kertoo Kimmo.

Liikkeelle lähdettiin villisikojen kautta.
– Omistan tässä muutaman kilometrin päässä villisikafarmin, jossa on noin 60 villisikaa. Villisian lihajalosteet ovatkin oma bravuurini. On mukava tietää, mistä liha on peräisin – tässä tapauksessa omalta tilalta!

Yrittäjyyden Kimmo on aina nähnyt ainoana vaihtoehtona ansaita oma elantonsa. Ennen villisikafarmin ja lihajalostamon perustamista hän toimikin muurarina. Nyt Kimmo opiskelee lihatuotteiden valmistajaksi Lapin koulutuskeskus REDUssa.

 

 

Lomalle karhujahtiin

Keminmaasta maailmalle lähtee muun muassa villisian, hirven, karhun, hevosen, jäniksen, poron ja naudan lihaa erilaisina jalosteina. Jalostamossaan Kimmo tekee muun muassa lämmin- ja kylmäsavustusta, makkaraa sekä lihan purkitusta ja vakumointia.
– Kaiken aikaa kehittelen uusia jalosteita ja otan palautetta sekä uusia ideoita vastaan, kertoo Kimmo.

Kimmo haluaisi jatkossa kehittää sisäelinten jalostusta, sillä nykyään ne menevät suurimmalta osin hukkaan tai korkeintaan eläinten ruoaksi. Sisäelinjalosteilla pienennettäisiin hävikkiä.

Kimmo on myös huomannut, että lihanleikkuupalveluille olisi kysyntää.
– Yhteistyötä teen tälläkin hetkellä esimerkiksi lihan leikkuussa muiden lähialueilla toimivien yrittäjien kuten Kuivaniemen Tilalihan kanssa.

Lihanjalostuksessa sesonki alkaa marjasesongista.
– Ihmiset alkavat hyvissä ajoin tyhjentää pakastimiaan, jotta niihin mahtuu uusi marjasato. Silloin pakastimen lihat tuodaan tänne jalostettaviksi.

Toinen kuuma sesonki Lapissa on tietysti hirvenmetsästyskausi. Töitä riittäisi syys-talvella vaikka kuinka – esimerkiksi viime joulukuu karkasi Kimmon mukaan suorastaan käsistä suuren asiakasmäärän ansiosta.
– Kunhan saisi pidettyä edes viikon lomaa karhujahtia varten!

 

 

Puskaradio toimii

Toistaiseksi Kimmo Kanto ei ole joutunut turvautumaan suuriin markkinointikampanjoihin näkyvyyden saavuttamisessa.
– Paikallismediat ovat itse ottaneet minuun yhteyttä ja puskaradio näyttäisi toimivan hyvin.

Kauimmaiset lihat Keminmaahan kuljetetaan aina Inarin Nellimistä saakka.
– Viikon päästä saapumisestaan ne ovat jo paluumatkalla valmiina tuotteina. Kysyntää näyttäisi olevan myös Oulun alapuolella eli sana on lähtenyt kiirimään hyvin eteenpäin.

Keminmaan Riistajalostus Oy on saanut tukea lihanjalostamon perustamiseen Peräpohjolan Leader ry:ltä.
– Eipä tähän olisi tullut ryhdyttyä ilman matalan kynnyksen tukea. Tuella saatiin kunnostettua tilat vanhasta konehallista sekä hankittua muun muassa kalusteet ja jalostuslaitteet.

Jatkossa jalostamon tiloissa toimii myös pieni myymälä, josta Kimmon jalostamia lihatuotteita voi napata helposti kotiin viemisiksi.

 

 

teksti & kuvat: Johanna Asiala

 

© Peräpohjolan Leader ry 2024