Ranuan toimivat kylät

Etelä-Lapissa Ranualla sijaitsevien sivukylien toiminta on vilkasta ja niiden elinvoimaisuuteen on haluttu panostaa. Ranuan kunta toteutti hankkeen Ranuan toimivat kylät, joka oli jatkoa Kylien elinvoimaisuuden, toimenpiteiden ja palveluiden esiselvityshankkeelle. Esiselvityshankkeen jälkeen Ranuan kunta ja kyläläiset kokivat tarvetta jatkohankkeelle ja yhteistä sitoutumista asian eteen löytyi.

Peräpohjolan Leader ry:n rahoituksella toteutetussa Ranuan toimivat kylät -hankkeessa etsittiin uusia yhteisöllisiä keinoja kehittää kylien elinvoimaisuutta. Hankkeessa etsittiin ratkaisuja ja toimintatapoja siihen, miten kyläläisiä aktivoidaan kylien kehittämiseen, osallistumiseen ja yhdessä tekemiseen.

Hankkeessa järjestettiin työpajoja Ranuan jokaisella kylällä ja niissä pohdittiin juuri kyseisen kylän kehittämistä. Hankkeen aikana myös koottiin useamman kylän muodostamia kyläalueita, jotka yhdessä alkoivat kehittämään aluetta. Hankkeen teemojen pohjalta pidettiin erilaisia työpajoja. Esimerkiksi Ranuan järvikylillä pidettiin työpaja, jossa suunniteltiin Kesäyön pyöräily -tapahtumaa. Tapahtuma toteutettiin myöhemmin ja siinä pyöräiltiin porukalla järvikylien läpi.

Sometyöpajassa opittiin sosiaalisen median hyödyntämistä viestinnässä sekä markkinoinnissa. Vaikuttamismahdollisuuksien -työpajassa taas ideoitiin, miten jokainen ihminen voi vaikuttaa. Ranuan mökkiläisille suunnatussa Mökkiläis-työpajassa osallistettiin vapaa-ajan asukkaat mukaan kylien toimintaan ja kehittämiseen.

Hankkeen teemoja olivat kylien ekologisuus, toiminnallisuus, sosiaalisuus, turvallisuus sekä kylien historia ja kulttuuri. Teemat näkyivät työpajoissa ja jotkin työpajat olivat kokonaan yhden teeman pohjalta järjestettyjä kuten vaikka turvallisuuspäivä, jossa pohdittiin muun muassa omien asuinalueiden turvallisuutta.

–  Tärkeimpiä asioita mitä saatiin aikaiseksi oli kolmen uuden kyläyhdistyksen perustaminen. Näistä kahdessa yhdistyksessä toiminta on nyt todella aktiivista. Yhdistyksien perustamisessa Lappilaiset kylät oli mukana, kertoo hankkeessa kyläaktivaattorina toiminut Tuula Nurmela.

Hanke loi pohjaa kylien yhteistoiminnalle ja aktiivisuudelle. Kylien toiminta on vilkastunut ja tapahtumia on järjestetty lukuisia hankkeen jälkeenkin. Esimerkiksi järvikylien yöttömän yön pyöräilyä on järjestetty hankkeen jälkeen joka vuosi.

–  Aktiivisuus kylillä nousi ja yleinen kiinnostus kyliä kohtaan lisääntyi. Hanke ajoittui korona-aikaan, joka osaksi haastoi hankkeen toimintaa. Toisaalta korona-aika lisäsi kiinnostusta kyliä kohtaan ja mm. etätyöntekijöiden määrä kylissä lisääntyi. Se lisäsi taas vapaa-ajan asukkaiden osallistumista ja kiinnostusta omaan kylään ja sen toimintaan, kuvailee Tuula hankkeen vaikutuksia.

Hanke hyödytti kylien toimintaa monin tavoin. Hanke loi pohjaa kylien ja kunnan väliselle keskustelulle ja kylien tarpeita pystyttiin hankkeen ansiosta tuomaan paremmin esille. Esimerkiksi Ranuan kunta alkoi enemmän avustamaan kylien liikuntapaikkoihin

–  Hankkeen aikana aktivoitiin Ranuan kylien neuvosto uudelleen toimintaan. Toiminta olikin aluksi aktiivista, mutta nyt toiminta on taas hiipumassa. Tiedottaminen kylien asioista nosti kiinnostusta kylien tapahtumista ja esim. Paikallislehti Kuriiri on jatkanut kylien tapahtumista kirjoittamista, Tuula kertoo.

 

Kuvat: facebook.com/ranuantoimivatkylat

 

© Peräpohjolan Leader ry 2024