26.3 tehtiin työtä Suomen ruokajärjestelmän edistämiseksi. Visioimme, toimme tietoa sekä kuvaa nykytilasta. Nostimme esiin maatalouden merkitystä kokonaiskuvassa maaseudulle, mitä tulee tehdä jotta säilytämme omavaraisuuden, puhtaan ruuan, maaseudun elinvoiman ja ruokakulttuurin maassamme, maakunnassamme.
Maaseutu on suuressa roolissa kestävyys työssä, tätä työtä me Leadertoimijat teemme osaltamme, kun ohjaamme hankkeiden rahoitusta toimiin, jotka tukevat kestävän kehityksen toimia. Ilmasto- ja ympäristötoimet ovat tässä mukana, mutta isossa roolissa tässä työssä ovat maaseudun maatilat. Niiden avulla teemme Lapissa sitä luontaista monimuotoisuustyötä, joka on parasta ympäristölle. Tämän tukena toimivat kylät sekä maaseudun muut yritykset omilla toimillaan.
Voimme yhä enemmän ja meidän tulee yhä enemmän tuoda esiin se arvo mikä maataloudella Suomessa ja Lapissa on. Maaseuturahoitus voi olla osa ruokakulttuurin, ruokamatkailun, alueellisen elintarvikeketjun kehittämistä. Konkreettisia toimia ja mahdollisuuksia tulee tuoda entistä enemmän esille, ja siten pyrkiä hankkeilla tuloksiin, joilla edistämme paikallisen ruuan hyödyntämistä yhä suuremmissa määrin. Yhteisöllistä tuotantoa kylissä, pienien tilojen säilyminen isojen rinnalla sekä omavaraista tuotantoa, näiden yhdistelmällä nähdään olevan tulevaisuutta.
Ruokajärjestelmä 2040 tilaisuudessa käytiin kattavasti läpi eri näkökulmia oikeudenmukaisesta tulojakaumasta elintarvikeketjussa, vientiin ja teknologian hyödyntämiseen. Lisäksi oli aiheita kestävästä ruuantuotannosta, kulttuurista, aluepolitiikasta jne. Eli asiaa käytiin läpi monesta näkökulmasta, mikä on hyvä. Lisäksi peräänkuulutettiin tulevaisuuden lukutaidon opettelua, meidän jokaisen olisi hyvä harjoitella luomaan visioita tulevaisuudesta, miltä se voi näyttää. On hyvä nykyhetken lisäksi nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet.