Kemissa sijaitseva Veitsiluodon makeavesiallas on harrastajien arvostama kalastus- sekä retkeilypaikka. Allas on alun perin tehty meren rannassa sijaitsevan Stora-Enson Veitsiluodon tehtaiden tarpeeseen. Tehtaiden tuotantoon tarvittava makea vesi johdetaan altaaseen Kemijoesta. Altaan ympäristö on luonnoltaan erittäin rikas ja monipuolinen. Kalakanta on todella monipuolinen, sillä altaassa on luontaisesti siikaa, harjusta ja muikkua sekä istutettuna taimenta ja kirjolohta.
Makeavesialtaan aikaisemman infran talkootöinä rakentanut Veitsiluodon Kalamiehet ry innostui alueen kehittämisestä. Aikaisempi infra oli vanhaa ja päässyt jo huonoon kuntoon. Sitä haluttiin remontoida ja monipuolistaa, jotta alueen turvallinen, monipuolinen ja viihtyisä käyttö olisi mahdollista. Alueesta haluttiin tehdä myös ympärivuotinen ulkoilu-, retkeily-, ja kalastuskohde, joka palvelee kaupungin asukkaiden lisäksi matkailijoita ja teollisuuden vieraita. Haluttiin myös laajentaa alueen kohderyhmiä, jotta vanhukset, liikuntarajoitteiset ja lapsiperheet voivat myös virkistäytyä alueella.
Peräpohjolan Leader ry myönsi rahoituksen Veitsiluodon makeavesialtaan virkistyskäyttö -hankeelle ja sillä saatiin paljon aikaan. Vanhoja kohteita remontoitiin sekä niiden tilalle rakennettiin kokonaan uusia kuten siltoja, vessoja, laavujen kattoja sekä laitureita.
– Hankkeessa purettiin vanha varastorakennus ja rakennettiin uusi. Vanha laituri purettiin ja rakennettiin uusi invalaituri, joka mahdollistaa myös pyörätuolista kalastamisen ja liikuntarajoitteisen pääsyn ylijuoksun laavulle, kertoo Veitsiluodon Kalamiehet ry:n puheenjohtaja Jari Vesaluoma.
Alueella oli runsaasti infraa ja niissä riitti kunnostamista. Ylijuoksun vanha silta purettiin ja rakennettiin uusi silta, joka mahdollisti liikuntarajoitteisen pääsyn ylijuoksun laavulle. Ylijuoksulla myös parannettiin pengerrystä isoilla kivillä, jottei virta kuluttaisi pengertä. Kaksi katosta tehtiin sekä neljän laavun katot uusittiin ja raivattiin kulku niille. Lintutornille raivattiin polku sekä altaan ympäri menevää polkua raivattiin ja kunnostettiin. Vanhat vessat purettiin pois ja tilalle rakennettiin inva wc sekä normaali wc. Roskakatos rakennettiin sekä vanhan venelaiturin tilalle rakennettiin uusi laituri.
– Hankkeella saatiin aikaan näyttävä ja toimiva virkistyskalastus kohde luontopolkuineen. Vesialue on 65 hehtaaria ja sen ympäri kiertää luontopolku, jonka varrella voi istuskella ja tulistella niille varatuilla paikoilla, Jari kertoo.
Nykyisin alue tarjoaa monia virkistäytymisvaihtoehtoja kaupungin ja kylien asukkaille. Monipuolisuuden ja hyvien kalastusmahdollisuuksien perässä kävijöitä tulee kauempaakin harrastamaan. Suomen Vapaa-ajankalastajat valitsivat Veitsiluodon Kalapaikan vuoden 2020 lähikalastuspaikaksi Suomessa. Myös lähialueen koulut tuovat oppilaitaan kalapaikalle opettelemaan kalastusta ja erätaitoja. Lintubongareille alue tarjoaa hienot puitteet ja ympäristössä on runsaslukuinen linnusto.
– Hanke on parantanut alueen viihtyvyyttä ja kalastusharrastusta. Kalapaikalle tullaan kauempaakin kalaan, sieneen ja muihin liikunnallisiin harrastuksiin, myös geokätköjä löytyy alueelta, Jari kuvailee hankkeen vaikutuksia.
Kuvat: Jari Vesaluoma