Perinteisessä peräpohjalaisuudessa on paljon viisautta, mitä kannattaa hyödyntää, kun keskustellaan ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen varautumisesta tai kestävistä kulutustottumuksista. Nuukailu, tavaroiden korjaaminen ja uusiokäyttö, omavaraisuus ja lähiruoan säilöntä, vuodenaikojen mukaan eläminen, luonnonmukaiset raaka-aineet, energian säästäminen ja maanviljely sanan varsinaisessa merkityksessä maasta huolen pitämisenä ovat osaamista, jota tällä alueella on aikanaan ollut mutta joka on alkanut unohtua jossakin vaiheessa hurjaa taloudellista kasvua. Nämä vanhat kiertotaloustaidot ja uudet tulokkaat, kuten bokashi ja biohiili, höystettynä nokkelilla teknologisilla ratkaisuilla voivat lisätä kylien mahdollisuuksia älykkääseen sopeutumiseen. Vanhoja taitoja ylläpitämällä ylläpidetään myös paikallista, juurevaa kulttuuria.”
Kiertotalous ruohonjuurella -hanke päättyi vuoden 2023 lopulla ja nyt on saatu hankkeen viimeiset viralliset toimet tehtyä ja loppuraportti julkaisukuntoon. Näin uuden vuoden käynnistyttyä on hyvä hetki palata kylien kiertotaloustoimien ja niistä opitun äärelle. Kaiken tehdyn ja saadun palautteen pohjalta jatkamme ja laajennamme yhdistyksenä työtä pohjoisten alueiden kestävän kehittämisen eteen toteuttamalla ILIMA – Ilmastoviisas pohjoinen maaseutu -hanketta nyt koko Lapin ja Koillismaan alueilla. Ota seurantaan ILIMA-hankkeen somekanavat ja uutiskirje, jotta pysyt ajan tasalla. Kiertotaloushankkeen loppuraportti luettavissa kokonaisuudessaan TÄÄLLÄ.
Vaikka Kiertotalous ruohonjuurella -hanke toimi nimensä mukaisesti peräpohjalaisen maaseudun pienissä, jopa syrjäisiksi mainittavissa kylissä melko jokapäiväisten asioiden parissa, se kytkeytyy auttamatta osaksi valtavia, koko maailmaa koskettavia ongelmia. Ilmastonmuutos, luontokato ja ihmisten pahoinvointi näkyvät kaikkialla maailmassa ja kysymys siitä, millaista on hyvä arki, on ajankohtaisempi kuin koskaan.